dimarts, 3 de febrer del 2015


TASCA 2:

Definició de Salut segons la OMS

L'Organització Mundial de la Salut defineix aquest concepte com: L'estat de complet benestar físic, mental i social, i no sols l'absència d'afeccions o malalties. Aquesta definició és utòpica ja que es creu que només entre un 10-26 % de la població mundial es troba en aquestes condicions. 


Activitats de la imatge 

a) La meva dieta setmanal està composta per una alimentació molt variada: unes 10 racions del grup 1 (1 o 2 diàries - oli i galetes), 21 racions del grup 2 (3 diàries - llet i iogurts), 14 racions del grup 3 (2 diàries - carn i peix), 18 racions del grup 4 (2 o 3 diàries - verdures), 21 racions del grup 5 (3 diàries - fruita) i 35 racions del grup 6 (5 diàries - pa, cereals i pasta). 


b) Trobo que la meva dieta és equilibrada tot i que penso que podria estar millor. Per començar, crec que puc disminuir la ingesta de racions del grup 1 ja que aquesta ha de ser moderada per no aportar aliments gaire saludables. 
Respecte a la ingesta de racions dels grups 2-3-4-5 opino que és la correcta perquè es troba dins dels nivells marcats en la piràmide. Tot i així, les racions setmanals del grup 6 (pa i cereals) no arriben a estar dintre dels nivells marcats en la piràmide. Trobo que hauria de substituir en alguns moments la ingesta de per exemple, unes galetes per un entrepà, i així disminuir els aliments del grup 1 i poder arribar als nivells d'alimentació del grup 6.






c) Els nutrients presents en la majoria dels aliments de la dieta són glúcids (midó, fructosa, glucosa i compostos), lípids ( àcids grassos), proteïnes i vitamines (vitamina B12, C, D, etc.) fibra i minerals (ferro i calci)





d) És inqüestionable que aquests nutrients que ens aporten els aliments són necessaris cadascun té una funció específica. 

- Els cereals i derivats tenen glúcids complexos (midó), fibra i  vitamines.
- Les verdures inclouen fibra, vitamines i minerals. 
- Les fruites contenen sucres, minerals, vitamines (vitamina C, per exemple) i fibra.
- Els làctics i derivats aporten calci, proteïnes i vitamina D.
- La carn i  el peix inclouen vitamina B12, proteïnes, minerals i alguns, àcids grassos com l'omega-3.
- Els olis i sucres inclouen àcids grassos mono-insaturats i  glucosa. 

La desnutrició és la causant de moltes morts
infantils en països subdesenvolupats.
L'absència de tots aquests nutrients és la coneguda mal-nutrició. Els problemes conseqüents són molts i alguns amb efectes molt greus. Els principals són: la desnutrició, obesitat, bulímia, anorèxia o restrenyiment. 
- L'excés de la ingesta de glúcids i lípids provoca obesitat, diabetis i malalties cardiovasculars.
- L'absència de vitamines pot provocar malalties com el beri-beri i escorbut però l'excés comporta diarrees i arítmia cardíaca. 
- L'absència de minerals pot provocar anèmia o hipotiroïdisme i l'excés pot casar hipertensió, cardiopatia i cirrosi. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada